Praktikovat pětielementovou kuchyni v našem každodenním a vytíženém životě se na začátku může zdát obtížně udržitelné. I mně se to tak zdálo, proto jsem si pro sebe potřebovala najít nějaké pilíře (postupy a pomůcky).

Jak jsem prakticky začínala a čím vším jsem si pomáhala, sdílím v této části svého blogu.

 

5 pilířů mojí úspěšné praxe

 1. Vědět svoje proč a jak

(pomůcka: Moje možnosti pětielementové kuchyně)

2. Umět zařadit jednotlivé potraviny pod elementy

(pomůcka: Balíček Schéma rozdělení potravin)

3. Rozvíjet porozumění a udržovat si motivaci

(pomůcka: Balíček Grafika pro vytvoření vlastních desek)

4. Plánování

(pomůcka: Balíček Formuláře)

5. Vlastní vaření a recepty

(pomůcka: Balíček Formuláře a Balíček Grafika...)

Vyrobit si svoje vlastní pomůcky sám nejvíc pomáhá k pochopení teorie. Pokud na to ale nemáte prostor ani možnosti, můžete využít už moje hotové balíčky. Bude možné si je koupit buď samostatně (chcete-li jen některý), anebo si je pořídit ve výhodném kompletu, který jsem nazvala Startovací sada. Ta obsahuje také několik bonusů navíc. 

K dispozici budou snad co nevidět...:)

Co konkrétně to znamená?

 1. Vědět svoje proč a jak:  seznam, čeho se chci držet a jak v rámci denního fungování postupovat (včetně krizové situace). Já jsem si ho pro sebe nazvala Moje možnosti pětielementové kuchyně (více o něm píšu na blogu v článku s #4). 

2. Zařazení potravin pod správný element: při vaření vlastních jídel se bez tohoto seznamu neobejdeme. Oficiální plakát je součástí některých knih, ale i když jsem ho měla, vyrobila jsem si vlastní – takový, ve kterém jsem se dokázala dobře orientovat. To mi také pomohlo rychleji pochopit některé souvislosti.  

3. Porozumění a motivace: spojení příjemného s užitečným bylo vytvoření složky, kde si celé téma shromažďuju a kam si zapisuju důležitou teorii a vlastní poznatky. Nejvíc se mi osvědčil karis blok nebo zakladač s měkčími deskami. Mám formát A4 (přehlednější pro teorii) i A5 (praktičtější na recepty a vše okolo konkrétního vaření). Vytvořit si šikovnou a hezkou složku s taháky i recepty je důležitým faktorem pro udržení motivace. Inspiraci a návod jak s touto složkou pracovat, brzo najdete na mém blogu.

5. Plánování: jsem víc spontánní než plánovací typ, ale v prvních týdnech mi písemné plánování dost pomáhalo se z toho všeho nezbláznit. 

4. Vlastní vaření a recepty: na začátku jsem vařila jen podle předlohy, ale i když mi to chutnalo, stejně jsem po čase měla potřebu vařit především svoji domácí kuchyni. I když nemůžu říct, že je každé moje vlastní jídlo ideální pětielementový pokrm (viz článek o mechanickém a vědomém vaření), přesto se snažím si takto připravovat většinu toho, co jím, protože jen každodenní vaření mě vede dál i v pochopení teorie.

Můj pětielementový deník

K čemu všemu může vést (ne)úspěšné vaření podle pěti elementů... Moje komentáře k jednotlivým jídlům i osobnější zamyšlení najdete v této části webu..