Vaření podle Claudie Nichterl

Moje zkušenosti, komentáře a postřehy spojené s jídly, která jsem připravila podle receptů a výživových doporučení rakouské odbornice na integrativní výživu Claudie Nichterl. 

Zdroj obrázku: https://www.integrative-ernaehrung.com/about

Navzdory mé skepsi k receptům z německy mluvícího regionu, jsem už dva recepty vyzkoušela. Vybrala jsem si je z takové retro brožurky, kterou se mi podařilo sehnat teprve na sklonku roku 2022. Jak už jsem zmínila, před lety drogerie Dm vydávala řadu tematických brožur a jedna z nich prezentovala pětidenní detoxikační kúru na základě principů pětielementové výživy. Jelikož je tam každé jídlo vyfocené, člověk si mohl udělat představu, tak jsem si říkala, že bych pár jídel mohla zkusit. Jak to dopadlo, si hned ukážeme...

Dnes už možná poněkud raritní kousek, broužura pětielementových detoxikačních receptů vydaná jako propagační materiál drogerie Dm.

Než přejdu ke konkrétním receptům, tak zmíním ještě pár obecných poznámek k této brožuře. Jedná se o návod na šestidenní detoxikační kúru se třemi recepty + přípravný den navíc. Na konci jsou ještě dvě bonusová menu. Celkově tedy dostaneme asi 26 receptů, které nevypadají moc složitě. Seznam surovin obsahuje rozdělení podle elementů (což kupodivu není u všech kuchařek zvykem), ale už nespecifikuje vaření v kruhu. U některých receptů se ho drží, někde zase zjevně ne. Tohle mě vždycky trochu mate, když v receptech ostřílených praktiků pětielementového vaření narazím na nějakou "nelogičnost" nebo nesrovnalost a nevím, z jakého důvodu to tak je... Na začátku jsem se striktně receptů držela. Dnes, když mám sama odvařeno už stovky jídel, si dovolím rozhodovat se podle sebe. Někdy recept následuju, jak je, někdy si ho upravím podle toho, jak to přijde logické mně. V tomhle případě jsem si to taky trochu uzpůsobovala.

Vaříme podle pěti elementů, strana 46

Asijská zelná polévka

Shodou okolností je to jídlo z titulní strany. Kvůli této polévce jsem poprvé v životě sháněla čerstvé houby shitaké a byla překvapená, když jsem je v místní zelenině celkem bez problémů našla. 

Polévka je poměrně jednoduchá, zelenina se dá do horké vody a uvaří. Překvapila mě jen přítomnost badyánu a také když jsem v elementu dřevo dávala kolečko citronu, místo čisté šťávy. V elementu oheň se přidávala semínka pískavice. Ta zrovna mám, i když teď jsem je dlouho nepoužila. Úplně jsem zapomněla s nimi vařit, protože teď málo dělám jídla indického typu a do čínských mě to ani nenapadlo. 😉 Polévku ochucuje vývar z čerstvé zeleniny a na konci pár kapek sojovky. Je to lehká polévka, k níž byl jako doplnění připojený ještě ovocný salát s jogurtem, ale v březnu jsem meruňky nesháněla, takže ten vyzkouším až později.

 

Vaříme podle pěti elementů, strana 26

Kuře nazeleno se zeleninovými jáhly

Druhý recept byl hlavní jídlo. Také celkem jednoduché - kuře se špenátem a oříšky, doplněné o jáhlovou přílohu. V tomhle receptu se přesné pořadí vyživovacího cyklu neřešilo. Do receptu přišly piniové oříšky nebo mandle, měla jsem mandle a kombinace kuřecích špenátových kousků a mandlí je zajímavé ozvláštnění. Také dodává křupací strukturu. Nejvíc paf jsem ale byla z těch zeleninových jahel. Pro mě jsou trochu nudné, fádní. Nikdy mě nenapadlo, jaké kouzlo způsobí, když se smíchají s lehce orestovanou zeleninou. Z tohoto jídla jsem byla nadšená. Jáhly jsem však měla rozvařené na kaši, takže to nevypadalo tak esteticky, jak by asi bývalo bylo mělo, ztuhlo to až další den, ale to už jsem nefotila...

 

Mnou uvařené jídlo vypadá až na tu přílohu téměř identicky s původním obrázkem.
Obrázek receptu přefocený z knihy. Najděte pět rozdílů 🙂

U tohoto jídla se ještě zastavím, protože mi nečekaně poskytlo ještě jednu variantu servírování...

Jáhlové přílohy jsem měla míň, takže jsem další den přemýšlela, s čím bych si to dala a vymyslela jsem tohle...

Poznali byste, co jsem udělala? Co tvoří tu obilnou složku?

 

Nevím, jestli je možné to uhodnout. Tyto krásné něžné "ovečky" či kytičky jsou celozrnná rýže basmati z Dm, uvařená jako congee. Zkouším teď dělat tuto kaši z různých surovin a zjistila jsem, že není hnědá basmati jako hnědá basmati. Každá rýže (nejen druh, ale i značka) vytvoří úplně jinou kaši - chuťově i konzistencí. Je docela zajímavé to sledovat a ochutnávat. Tato basmati má málo škrobu, takže kaše je tekutá - resp. se odděluje rýže a voda. Rýže se rozvaří na tyto krásné jemné útvary a je opravdu velice chutná. Když jsem v minulosti jako congee zkoušela jinou hnědou basmati, měla jsem problém dojíst tu první misku, natož celý hrnec. Na něco tak odporného jsem dlouho nenarazila. Více o tom píšu na stránce celé věnované jenom kaši congee, kterou budu brzo aktualizovat o nové poznatky.

Tedy jsem do špenátového kuřete dala několik naběraček congee i s vodou a měla jsem ještě několik porcí skvělé polévky....